Blogg

Nej Jonas Gardell, humor är INTE politik

Ibland är det svårt att undvika idioti i vardagen. Man kanske råkar scrolla förbi en gammal klasskompis från högstadiet som skriver något härligt svennebananrasistiskt inlägg i facebookgruppen "Värmdöbors alla åsikter". Man kanske går in på Aftonbladet.se och tror att det ska finnas en riktig artikel. Och ibland så tittar man på tv och råkar se en trailer för Min Sanning med Jonas Gardell på SVT.
 
Först kör han bara sitt vanliga ointressanta pladder, men plötsligt mitt i alla floskler om Gud och att vara en bra medmänniska så dyker det upp en sägning. Ett kort, kort utklipp som får mitt blod att koka. De tre små orden som förminskar allt jag och mina kollegor gör. "Humor är politik". Humor är givetvis INTE politik. Humor kan såklart vara politisk, men det betyder absolut INTE att humor = politik. Det är inte så ordet "är" fungerar.
Skärp dig Jonas.
 
 
 
 
Men det är inte bara Jonas fel såklart. Det är lätt att glömma bort efter som att han är så upphöjd i Sverige, att han egentligen är en galen man. Man tänker inte alltid på hur fullkomligt sinnessjukt det är att vara kristen och att faktiskt tro på Gud på riktigt, och det verkar inte ens påverka synen på herr Gardell eftersom han höjs till skyarna av allt och alla som något typ av övermänskligt sanningsorakel. Missförstå mig inte, jag hatar ateister precis så mycket som alla andra, eftersom att de är douchebags och översittare, men att vara troende är ändå något som inte riktigt skriker intelligens. Han är säkert duktig på att skriva böcker och sånt, men han är sannerligen inte den omnipotenta varelsen han ibland målas upp som.
 
Nog med personangreppen nu, och så går vi istället till själva kärnproblematiken med detta uttalande. 
För oavsett om man tycker att Jonas Gardell är rolig eller inte, så är det direkt skadligt för hela Sveriges humorindustri att påstå att humor är politik. Det är förmodligen inte hans avsikt att försöka göra ner svensk humor med sina uttalanden, men de hjälper garanterat inte. För att om vi som humorister i Sverige vill att humor ska få ta större plats i samhället och få någon typ av vag legitimitet, så är det absolut viktigaste att humor får vara just humor. Inte politik, inte samhällskritik, inte satir, utan bara humor. Trams och flams.
 
Jag är inte emot politisk humor, jag tycker ofta att det är väldigt roligt, och det bidrar med mycket till humorscenen. Att det sedan även ger något till samhället i övrigt är en ren bonus.
Om humorn inte får stå på sina egna ben så kommer humorn aldrig att ta sig framåt. Att göra humorn fin genom att kalla den för andra saker än humor är inte rätt väg att gå om man vill lyfta upp humor i sig, tvärtom så är det att göra humor en stor björntjänst. Det leder bara till en typ av segregering mellan fint och fult, där en föreställning med mörker, djup, allvar eller samhällskritik ses som bättre och mer värd än "The Äta Bajs Tour", och så är det givetvis inte. Ett gammalt hederligt runkskämt är precis lika mycket värt som den mest "on point" satiriska spaning du kan komma på. Mr. Bean har samma existensvärde som både The Daily Show och Last Week Tonight och alla andra crediga talkshows där ute.
 
Humor är inte politik, humor är humor.
 
 
 

Mest lästa inläggen

Jonathan Tengwall

Jag är rolig, men jag är inte rolig

Det är fredag. Chattgruppen går varm över kvällens planer. Folk ska viss...

Jonathan Tengwall

Nej Jonas Gardell, humor är INTE politik

Ibland är det svårt att undvika idioti i vardagen. Man kanske råkar scro...

Jonathan Tengwall

Det mest autistiska jag någonsin har gjort

Hej vänner. Det var ett tag sedan sist. Men nu till det viktiga. Igår na...

Jonathan Tengwall

Brist på drivkraft är det yttersta beviset för drivkraft

Jag är arbetslös. Det innebär att jag har spenderat mycket tid med att g...