Opinionsblogg

Albanien - Schweiz: Den kompletta uttalsguiden

Matchdag 2 är här, och vi summerar premiären med att det var allt man kan önska av en öppningsmatch(om man är hjärtlös och inte uppskattar underdogs eller skrällar överhuvudtaget). Men nog var det fint när Payet stänkte in avgörandet och grät som en mamma på en skolavslutning.

 
Vi vänder istället blad och ser att dagens första match står mellan Albanien och Schweiz. Den match som byggts upp med vinkeln att bröderna Xhaka spelar för varsitt lag, och där många spelares födelseland står på motståndarnas planhalva. En kamp mellan två nationer med många överlappande spelare kan ju vara intressant.
 
Men den vinkeln är ju ändå för enkel. Den verkliga faj
 
ten kommer att utkämpas på kommentatorsplats. Det här är två lag med otaliga svåruttalade spelarnamn, och eftersom att fotbollskommentatorer är den samhällsgrupp som är sämst i Sverige på att uttala utländska namn trots att det är deras enda egentliga arbetsuppgift, så kan vi se fram emot en stamningsfest av guds like. Och därför har jag satt ihop en liten uttalsguide för alla mindre begåvade svenskar där ute som ändå vill kunna referera till olika spelare under matchen.
 
Schweiz - Schweiz
Inte Sveitch. Schweiz. Seriöst. Om ni inte kan uttala Schweiz, hur kan ni då ens möta andra människors blick utan att skämmas.
 
Taulant Xhaka - Han som har en ritad bild på sin wikipedia och inte är den bra brorsan
Lite långt och svåruttalat men folk kommer förstå vad du menar.
 
Schweiz - Schweiz
Återigen, skärp er förihelvete.
 
Xherdan Shaqiri - Den kralliga dvärgen
Kort och koncist.
 
Schweiz - Schweiz
Hur kan man lita på en människa som inte ens kan uttala ordet Schweiz? Om man är så lat att man inte orkar ta sig tiden att lära sig att säga Schweiz, vad ska man då kunna bidra med till samhället? 
 
Etrit Berisha - Han som spelade i Kalmar lite grann
Alternativt så kan man hålla sig till "Albaniens målvakt"
 
Schweiz - Schweiz
Det finns två sorters människor. De som säger Sveitch, och de som inte bör utsättas för en etnisk rensning.
 
Breel Embolo - "Shit han är född 97', vad gammal jag känner mig"
 
Och sist men inte minst:
Blerim Dzemaili - *Får en stroke*
 

Kommentarer

Kommentera