Opinionsblogg

EM-Blogg: Vive la France!

 
 
Det här är min blogg som under den första månaden här kommer att ha specialinriktning på fotbolls-EM.
Obskyra referenser utlovas, roliga formuleringar frodas och sopiga ordvitsar kommer skohornas in för att ge er en helhet av den roligaste läsningen om EM i Frankrike i sommar.
 

 
Ikväll premiärspelar Frankrike i EM på hemmaplan, vilket ger et ypperligt tillfälle att låta mitt första inlägg handla om Le Bleus. En bra utgångspunkt att ha är att det franska fotbollslandslaget är oberäkneligt. Det har det varit under hela min livstid, och kommer så att fortsätta vara tills jag dör, det satsar jag mitt liv på. De är historiskt sett mycket starka på hemmaplan (Guld i EM 84' och VM 98'), men om deras mästerliga försvar från 2002 kan släppa in mål från Papa Bouba Diop, så kan det bli svettigt med Adil Rami i årets upplaga. Så om det skulle bli crepes av alltihop, då gäller det att ha en ersättare till förbundskapten Didier Deschamps redo att rycka in direkt.
 
Eftersom att det franska fotbollförbundet är tidigare har anställt tränaren och skådespelaren Raymond Domenech, varför kan de inte gå full avant garde och anställa en annan skådespelare? Nedan följer en lista
över mina kandidater för jobbet.
 
JEAN RENO
Meriter: Leon, Da Vinci Koden, Rosa Pantern 2
Den 68-årige Reno börjar bli till åren, men med ålder kommer rutin, och det här är en man med en lång karriär bakom sig. Han har spelat i alla möjliga typer av filmer, han är skarp och pratar fyra språk flytande.
Rent fotbollsmässigt vet vi inte mycket om Reno, men han har fångats på bild när han socialiserar med Arsene Wenger, så vi vet att han har kontakter i branschen. Född i Marocko, vilket ger ett bra alibi för den utbredda rasismen mot nordafrikaner som nästan bevisligen inte alls finns inom förbundet. Han har även gedigen erfarenhet av man-management när de gäller att hantera lynniga ungdomar.
 
 
 
ERIC CANTONA
Meriter: The Salvation, Looking For Eric, fem säsonger i Manchester United och 45 landskamper.
Ett givet namn på den här listan med tanke på hans tidigare spelarkarriär. Om reno står för lugn och åldrad visdom, så står Cantona för passion och galenskap, två viktiga ingredienser när det handlar om fransk fotboll.
Eric basunerar ut sina åsikter om landslaget så fort han känner ens den svagaste doften av en diktafon, så han
ser åtminstone sig själv som en väldigt kompetent fotbollstänkare. Han var en briljant spelare på sin tid, vilket kan ingjuta respekt i hans framtida spelartrupp. Han är dessutom väldigt bra på att ta feedback från fans.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AMELIE FRÅN MONTMARTRE
Meriter: Amelie Från Monmartre
Kanske det mest kontroversiella valet av alla. Amelie kommer in som en frisk fläkt med sitt autistiska sinnelag och sina ungdomliga tankar och filosofier. Hon är en poet som tar livet med en klackspark och är älskad av folket, i synnerhet grönsaksförsäljare. Med sin väna charm och människokännande skulle hon nå ut även till de mest svagsinta och lätt förståndshandikapade spelarna, såsom Karim Benzema och Hatem Ben Arfa.
Tyvärr lär det dock aldrig ske, eftersom att Frankrike är att land så genmsyrat av sexism att inte ens damlandslaget har damspelare. Men vår Amelie är inte ledsen för det, för hon vet att fotboll är...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera